Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Springweg 2   te Utrecht

Van het dubbele dwarshuis Springweg 2 (rechts) en Mariaplaats 45 (links) is het rechterdeel het best bewaard. De kap ervan is in 1968 ingrijpend gerestaureerd; het linkerdeel verloor zijn kap ten gunste van een extra verdieping. In totaal telt de gevel van het dubbelhuis zeven vakken tussen acht pilasters, in kolossale orde. Ze lopen dus over de volle hoogte, al is die opzet bij het linker deel in 1925 aangetast. De Ionische kapitelen dragen een Vlaamse goot. In het hoofdgestel staat het bouwjaar: 1643. De basementen van de pilasters staan op het basement van het pand, waarin de vensters van het souterrain zijn opgenomen.
Het pand staat, evenals de huizen links ervan, op een strook die van het erf van het grote middeleeuwse huis Mariaplaats 50 afgescheiden is. Het poortje rechts naast Springweg 2 is nog steeds de achteruitgang van dat hoofdhuis.
Het huis heeft samengestelde balklagen met ojiefsleutelstukken. De kamer op de bel-etage bevat een rococo-schouw.
Het dubbelhuis heeft een gedeelde haakse achterbouw, die bij beide panden verhoogd is. Springweg 2 is rond 1900 in een beneden- en bovenwoning gesplist, vandaar die twee deuren naast elkaar.

Een anekdote: architect Paulus van Vliet was in 1990 bezig met de tweede restauratie. Toen hij op een nacht langskwam, zag hij de voorgevel bewegen. Van de pilaster tussen de souterrainvensters was ooit het onderste deel weggehaald en een stalen H-balk moest deze ingreep ondervangen. Eerder die dag was een aftimmerplank verwijderd, en kennelijk was die de laatste hulp voor de doorgeroeste balk. De hele nacht is aan het stutten gewerkt, want zowel de restaurerende instelling het Utrechts Monumentenfonds, als de architect wilden deze fraaie gevel koste wat het kost redden.

Tekst: Jean Penders (10-2006). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders